Fakty i mity dotyczące parówek

parówki

Parówki to krótkie, cienkie kiełbaski z mielonego mięsa, które chętnie jadamy i podajemy dzieciom. Jedni je jedzą, a inni uważają za najgorszy produkt spożywczy. Jak jest naprawdę? Jaki jest skład parówek? Ile mają kalorii? Jak wybrać w sklepie parówki dobrej jakości? Których lepiej unikać?

Czym są parówki?

Parówki produkuje się z mięsa i innych surowców, które są bardzo drobno zmielone i mają jednolitą konsystencję bez wyczuwalnych kawałków mięsa. Do składu dodaje się przyprawy, a następnie poddaje je obróbce cieplnej. Wbrew powszechnie panującym mitom, nie ma w nich papieru, ale można znaleźć jednak mnóstwo składników, które nie są mięsem i których zadaniem jest to mięso udawać. Parówki mogą bowiem mieć zarówno bardzo dobry skład, jak i zawierać surowce najniższej jakości. Normy dotyczące tego typu produktów nie są zbyt wymagające. Taki wyrób musi zawierać minimum 9% białka oraz nie więcej niż 40% tłuszczu, 69% wody i 3% soli. W składzie parówek może być mięso chude (np. z piersi kurczaka, szynki wieprzowej), mięso tłuste (np. z golonki wieprzowej, pręgi wołowej), MOM – mięso oddzielone mechanicznie, skórki wieprzowe i drobiowe, substancje wypełniające, woda, fosforany wiążące wodę w produkcie oraz substancje poprawiające smak, w tym przyprawy, sól, glutaminian sodu lub ekstrakt drożdżowy.

Inne publikacje  Owoce, które warto jeść zimą

Jak rozpoznać dobre parówki?

Mitem jest stwierdzenie, że parówki zawierają mało mięsa. Dobra kiełbasa składa się z mięsa chudego i tłustego w równych proporcjach. Zbyt dużo chudego mięsa sprawia, że parówka jest sucha i może się rozpadać. Niezbędny jest tłuszcz, który najczęściej pochodzi ze skórek. Ich dodatek nieprzekraczający 5% jest pożądany i nieszkodliwy. W produkcie nie powinno być mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM), czyli masy powstałej z resztek skór, tłuszczu i ścięgien pozostałych na kurzych korpusach po odcięciu mięsa. Substancje wypełniające i woda są nieszkodliwe, jednak świadczą o niskiej jakości produktu. Fosforany utrzymują stabilną konsystencję takiego wyrobu o podejrzanym składzie i sprawiają, że nie wycieka z niego woda. Nadmiar fosforanów w diecie przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości i rozwoju osteoporozy. Jeśli w parówkach jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, mają one gorszą jakość.

Wartości odżywcze parówek

Parówki drobiowe są mniej kaloryczne niż wieprzowe, ale w tych niskiej jakości może przeważać dodatek MOMu i tłuszczu. Kiełbaski są źródłem białka zwierzęcego i tłuszczu, ale nie zawierają witamin. Wybierając jeden z dostępnych w sklepie produktów zwróćmy uwagę na listę składników, a im krótszy skład, tym większe prawdopodobieństwo, że wybieramy naprawdę wartościowy produkt. W dobrych parówkach powinno być go minimum 80%, a najlepiej powyżej 90%. Unikajmy tych, które zawierają mięso oddzielone mechanicznie. Dobry produkt nie może kosztować 5,99 zł/kg, a nawet w takiej cenie można spotkać parówki. Te z najlepszym składem kosztują około 16–20 zł/kg.

Inne publikacje  Laktatory elektryczne i ręczne. Który wybrać?

Dobrej jakości parówki to smaczny posiłek, po który możemy sięgać bez obaw. Wybierajmy produkty o najlepszym składzie, by mieć pewność, że zjadamy prawdziwe mięso, a nie jego substytuty czy szkodliwe dodatki.

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *