Jaki makaron jest najzdrowszy?

makaron e-piotripawel

Wbrew temu, co twierdzą niektórzy, by schudnąć, nie trzeba drastycznie ograniczyć ilości węglowodanów w diecie. Nie trzeba także rezygnować z pysznej pasty, którą uwielbiamy. Wystarczy wybierać tylko zdrowy makaron i unikać tłustych sosów, w których kryją się kalorie. Tylko który makaron jest najzdrowszy?

Z czego powstaje makaron?

Makaron to produkt spożywczy powstający na bazie mąki, wody oraz czasami także jaj. Może również zawierać także barwniki z marchwi, kałamarnicy czy szpinaku. Jest produkowany na bazie różnych mąk, a do dyspozycji mamy szeroki wybór kształtów. Z żywieniowego punktu widzenia makaron jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. W związku z tym, że zawiera skrobię, która jest cukrem

złożonym zbudowanym z połączonych ze sobą cząsteczek glukozy, makaron jest źródłem łatwej do wykorzystania energii. W makaronie znajdziemy także około 9–11% białka oraz niewielką ilość tłuszczów. W zależności od rodzaju mąki, z której powstał i stopnia jej przemiału, może zawierać także błonnik, witaminy z grupy B i składniki mineralne takie jak magnez czy żelazo.

Rodzaje makaronów

Makarony klasyfikuje się ze względu na rodzaj mąki, z której się je produkuje. We Włoszech, które są ojczyzną makaronu, za prawdziwy uznaje się ten, który robi się z grubej mąki o żółtym kolorze zwanej semoliną (wytwarzanej z pszenicy durum) i wody. Makaron z mąki pszennej jest jaśniejszy i zawiera również jajka. Osobom mającym problemy z zaparciami poleca się makaron gryczany, który robi się z mąki gryczanej. Wielbiciele dań w stylu azjatyckim powinni sięgać po makaron ryżowy, który idealnie do nich pasuje. Robi się go z mąki ryżowej.

Jaki makaron wybrać?

Najzdrowszy jest makaron pełnoziarnisty, który jest doskonałym źródłem witamin grupy B, magnezu, cynku i żelaza, a także ma mniej kalorii, za to więcej błonnika. Razowe makarony dostarczają węglowodany, żelazo, cynk i magnez. Jeśli biegamy czy ćwiczymy siłowo, przed treningiem zjedzmy makaron z rafinowanej mąki, który ma mniej mikroskładników odżywczych i łatwiej go strawić.

Czy makarony tuczą?

Makaron nie jest bardzo kaloryczny, a wszystko zależy od tego, z czym go zjadamy. Jeśli nie jest to tłusty i gęsty sos na bazie śmietany, nic nam nie grozi. Oczywiście, jeśli nie chcemy przytyć, na kolację, zamiast makaronów, zjadajmy nabiał, który ma mało kalorii. Zjadane na obiad makarony powinny być odpowiednio przygotowane, czyli ugotowane al dente.

Dobrej jakości makaron jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Sięgajmy po niego bez wyrzutów sumienia, ale zrezygnujmy z tłustych sosów. Jeśli zachowamy zdrowy rozsądek, nadwaga nam nie grozi.

Przeczytaj również