Soki o właściwościach odżywczych

 

Spożywanie warzyw i owoców w dużych ilościach jest oczywiście korzystne dla ludzkiego organizmu. Okazuje się jednak, że najlepiej jest je spożywać w formie soków. Co więcej, nie bez znaczenia jest z czego dany sok został wykonany, jak również o jakiej porze jest spożywany. Jakie więc właściwości odżywcze mają soki?

Jakie soki jest najlepiej pić?

Sklepy oferują naprawdę bogaty wybór w odniesieniu do soków. Nie tylko możemy wybierać pomiędzy różnymi markami, ale również opakowaniami, pojemnościami, ale przede wszystkim smakami. Dzięki takiej ofercie możliwe jest zasmakowanie się w nawet egzotycznych owocach, które w naszym kraju są nadal bardzo trudno dostępne.

Niestety okazuje się, że te z pozoru naturalne produkty, takimi nie są. Ich największym „grzechem” jest wysoka zawartość cukrów, substancji dosładzających, jak również wszelkiego rodzaju substancji konserwujących Oczywiście nic nie trafia do składu takiego soku bez przyczyny. Dzięki tym niezbyt zdrowym dodatkom, soki nie tylko cechują się lepszym smakiem, ale przede wszystkim wykazują dużo dłuższą przydatność do spożycia, niż byłoby to normalnie możliwe.

Jeśli zależy nam na dostarczaniu do swojego organizmu jedynie produktów, które wykazują wysokie stężenie wartości odżywczych, enzymów czy witamin, kategorycznie należy odrzucić wszelkiego rodzaju soki sklepowe, a zająć się produkcją własnych. To możliwe dzięki odpowiedniemu sprzętowi, jakim jest wyciskarka wolnoobrotowa.

Dzięki niej możliwe jest wyciskanie zarówno warzyw, jak i owoców, niemal każdego rodzaju. Jej powolne obroty miażdżą składniki, a nie rozrywają ich. Ponadto zachowana jest niska temperatura, co jest niezwykle ważne podczas ich wyciskania.

 

Milkshakes and smoothies

Jakie właściwości odżywcze mają soki domowej roboty?

Uznaje się, że soki wykonywane samodzielnie powinny być spożyte bezpośrednio po ich wyciśnięciu. Dzięki temu zachowane zostaje największe stężenie witamin, mikro i makro elementów czy enzymów. Możliwe jest ich przechowywanie do 24 h, jednak tylko i wyłącznie w lodówce.

Soki domowej roboty przede wszystkim dobrze wpływają na samopoczucie, co jest spowodowane detoksykacją organizmu. Jeżeli toksyn w ciele jest wiele, z początku może się pojawić ogólne osłabienie, a nawet wymioty czy biegunka. Jednak gdy ciało pozbędzie się szkodliwych substancji, wówczas pojawiają się korzyści związane z regularnym piciem soków. Jednym z nich jest pobudzenie soków trawiennych, a tym samym szybsze spalanie kalorii w stanie spoczynkowym. Wynikiem tego możliwe jest zgubienie kilku kilogramów.

Oczywiście w zależności od tego z czego wykonuje się soki, mogą one wykazywać inne właściwości. Wybierając czerwone owoce wspomaga się tym samym odpowiedni przepływ krwi w żyłach, pracę serca, jak również cały układ krwionośny. Z kolei kolor pomarańczowy, a więc pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty dobrze działają na skórę, chroniąc ją m.in. przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Kiedy spożywać soki własnej produkcji?

Bez znaczenia nie pozostaje również czas ich spożycia. Te wykonane z owoców ze względu na zawartą w nich fruktozę dobrze jest pić rankiem, ponieważ cukry są bardziej kaloryczne i dłużej się trawią. Natomiast te wykonane z warzyw, najlepiej jest spożywać wieczorami. Nie tylko będą smacznym „posiłkiem”, ale przede wszystkim są lekkostrawne. Posiadają duże ilości błonnika, więc wspomogą proces trawienia, który podczas snu znacznie spada.

Soki własnej produkcji wykazują szereg pozytywnych aspektów, które dobrze wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Warto jest je na stałe włączyć do swojego menu.

Przeczytaj również