Z czego można przyrządzić frytki?

frytki warzywa

Warzywa są zdrowe i trzeba je jeść. Co do tego nikt nie ma wątpliwości. Cóż jednak zrobić, gdy z warzyw najbardziej lubimy ketchup, a oddamy życie za porcję smacznych i chrupiących frytek. I na to jest sposób. Wystarczy bowiem pokroić warzywa w słupki i włożyć do nagrzanego piekarnika, by otrzymać smaczne i zdrowe frytki. Do dzieła!

Warzywa doskonałe na frytki

Frytki są bardzo smaczne. Nic więc dziwnego, że chętnie je kupujemy lub przygotowujemy sami w domu. W internecie znajdziemy dużo przepisów na frytki z ziemniaków. Czytamy, że przed przygotowaniem przysmaku ziemniaki trzeba krótko gotować, by przygotowane później frytki były chrupiąc na zewnątrz, a miękkie w środku. Co jednak zrobić, gdy jesteśmy na diecie niskowęglowodanowej i unikamy ziemniaków? Nic straconego, wystarczy zrobić frytki z innych warzyw, które staną się pysznym urozmaiceniem zwykłych ziemniaczanych frytek. Mogą być dodatkiem do obiadu albo lekkim daniem głównym, w towarzystwie np. chrupiącej sałaty. Są nie tylko bardzo zdrowe, ale i pachnące – wystarczy niewielka ilość tłuszczu, ale trzeba dodać dużo ziół i ulubionych przypraw. Frytki z warzyw piecze się w piekarniku z niewielką ilością oleju rzepakowego. Można je przygotować z większości warzyw, ale niektóre z nich stają się zbyt miękkie po upieczeniu, a frytki muszą przecież być chrupiące. Idealne do pieczenia są: marchewka, seler oraz pietruszka.

Jak wykonać zdrowe frytki z warzyw?

Planując zdrową, frytkową ucztę, przygotujemy warzywa. Potrzebne będzie: kilka ziemniaków, 2–3 marchewki (pieczona marchew robi się słodkawa), 2–3 pietruszki (korzenie), kalarepa, seler, kilka ząbków czosnku, oliwa z oliwek, słodka papryka, sól oraz ulubione zioła: oregano, bazylia, odrobina tymianku i cząbru. Przed przygotowaniem warzywa trzeba dokładnie umyć i obrać ze skórki. Zostawiamy tylko czosnek, który będziemy dodawać w całości ze skórą. Warzywa kroimy w słupki jak do frytek. Zwróćmy uwagę, by wszystkie kawałki były mniej więcej takiej samej wielkości. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka z zimną, osoloną wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia.

Kiedy warzywa się gotują, rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 200˚C i przygotowujemy blachę lub naczynie żaroodporne (ale bez zbyt wysokich brzegów, bo będą się słabo rumienić). Po zagotowaniu wody warzywa odcedzamy na sitku i czekamy aż obeschną z wody i lekko przestygną, po czym osuszamy je na ręczniku papierowym. Tak przygotowane kawałki produktów wkładamy na blachę, do której wcześniej wlaliśmy niewielką ilość oliwy. Wysypujemy niezbyt grubą warstwę frytek, dorzucamy całe ząbki czosnku w skórce, posypujemy słodką papryką, dodajemy zioła. Tak przygotowane frytki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Frytki ziemniaczane są bardzo smaczne, ale słusznie obawiamy się, że mają dużo kalorii. Nie rezygnujmy jednak z tego przysmaku, a wybierzmy ich zdrową wersję. Frytki z warzyw także są pyszne, a z pewnością nie przyczynią się do nadwagi.

Przeczytaj również