3 pomysły na sosy i dipy do dań z grilla

Wiosną praca w ogródkach i na działkach wre. Zrzucamy grube okrycia i wychodzimy z domu, a po harówce rozpalamy grilla, by przygotować smaczne potrawy. Rozpoczyna się czas biesiad na świeżym powietrzu. Jemy upieczone mięso, warzywa, a nawet owoce. Co do nich podać, by smakowały jeszcze lepiej? Może sosy i dipy?

Grill rozpalony! Przygotowujemy mięso i warzywa

Jeżeli przygotowujemy spotkanie, w czasie którego chcemy podawać potrawy z grilla, w menu powinny się znaleźć: karkówka, kiełbasy i kaszanka, ale warto zadbać również o gości, którzy np. nie jedzą mięsa. Wegetarianie chętnie zjedzą pieczone warzywa z dodatkiem rozmaitych sosów przygotowanych na bazie oliwy lub roślinnego mleka. Osoby na diecie skosztują mięso z kurczaka, które jest szybkie w przygotowaniu i bardzo dobrze komponuje się z wieloma marynatami.

Poza warzywami czy mięsem, grillować można także w zasadzie wszystkie owoce. Banany pieczemy bezpośrednio na ruszcie. Na ruszt położyć można także jabłka i gruszki. Do piwa najlepiej podać chrupiące skrzydełka, a szaszłyki z mięsem z kurczaka na pewno będą smakowały amatorem lekkiego wina. Potrawy z grilla będą pyszne, gdy doprawimy je świeżymi ziołami. Pamiętajmy, że tłuste i ciężkie mięsa wymagają intensywnych przypraw, które nadadzą im smak, ale są też korzystne dla naszego trawienia. Do mięsa trzeba podać warzywa – te przygotowane na ruszcie lub w formie sałatek. Sprawdzi się mieszanka sałat z pomidorami, kiełkami i lekkim serem lub grecka sałatka z serem feta. Nie zapominajmy również o napojach. Większość osób lubi piwo, ale niektórzy wolą wino. Zadbajmy także o odpowiednią ilość wody i lemoniady, którą możemy przyrządzić sami. Przygotujmy również wystrój – wystarczą świece i lampiony.

Inne publikacje  Owoce, które warto jeść zimą

Sosy i dipy do potraw z grilla

Nie zapomnijmy o sosach, które podkreślą smak pieczonego mięsa i warzyw. W sklepach znajdziemy wiele gotowych sosów, ale nie zawsze są one zdrowe. Zawierają bowiem wiele zagęstników, wzmacniaczy smaku i aromatów. Ponadto, takie sosy zazwyczaj mają nieco sztuczny smak.

Przygotowanie domowego sosu do grilla nie jest kłopotliwe, zajmie kilka chwil i przyniesie doskonałe efekty. Smakowitym dodatkiem do mięsa z grilla są orzeźwiające sosy na bazie gęstego jogurtu ze startym ogórkiem, solą, pieprzem i posiekaną miętą lub melisą. Ciekawie smakuje sos miętowy, który doskonale komponuje się z grillowanym mięsem i warzywami. Podstawą sosu jest jogurt naturalny i listki świeżej mięty, dodajemy sok z cytryny, oliwę, odrobinę cukru oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, a gotowy dip włożyć do lodówki, aby smaki się przegryzły. Pyszny jest sos serowy, który robi się z sera pleśniowego, kwaśniej śmietany kremowej i naturalnego jogurtu. Dodaje się posiekane orzechy oraz sól, pieprz i cukier. Taki dip ma bardzo wyrazisty smak i świetnie komponuje się z mięsem z kurczaka.

Bardzo popularny jest sos tzatziki, którego bazą również jest jogurt naturalny. Pozostałe składniki to: sok z cytryny, oliwa z oliwek, ogórek, czosnek, świeże zioła oraz sól i pieprz. Przyjęcie na świeżym powietrzu na pewno będzie udane, jeśli zadbamy o pyszne jedzenie i przyjemną atmosferę. Przygotujemy pyszne sosy, a warzywa i mięso z grilla będą smakować wyjątkowo, a goście będą zachwyceni.

Inne publikacje  Fakty i mity dotyczące parówek

Przeczytaj również