Świeżo wyciskane soki i koktajle są najzdrowsze, więc chętnie włączamy je do jadłospisu. Jeśli codziennie chcemy pić szklankę własnoręcznie przygotowanych soków, musimy kupić urządzenie, które nam to umożliwi. Za pomocą sokowirówki możemy odwirować sok, a blender zamieni produkty w soki i wyczaruje pyszną zupę. Co kupić?
Co wyczarujemy za pomocą sokowirówki?
Zasada działania sokowirówek jest prosta: owoce lub warzywa są ścierane na ostrym sitku, a odwirowany sok przez lejek spływa do dzbanka. Sokowirówka szybko zmienia owoce i warzywa w sok, ale sporo soku zostaje w miąższu. Producenci sokowirówek zalecają, by miąższ wyciskać kilka razy. W takim urządzeniu nie można też wyciskać soków z warzyw i owoców bardzo miękkich i liściastych. Kupując sokowirówkę, zwróćmy uwagę na jej moc, która powinna wynosić około 800 W. W idealnej sokowirówce powinna być regulacja prędkości, szeroki otwór, przez który wkładamy owoce, a także duży pojemnik na miąższ. Zwróćmy uwagę, by w zestawie był duży i wygodny dzbanek na sok, a sitko było wykonane ze stali nierdzewnej, a nie z plastiku.
A może blender kielichowy?
Blender stojący sprawdza się świetnie, gdy chcemy przygotować koktajle. Owoce i warzywa wrzucamy do specjalnego pojemnika zwanego kielichem. W blenderze zrobimy zupę o konsystencji kremu, a także purée z warzyw i pastę. Jeśli kupimy urządzenie o dużej mocy, rozdrobni orzechy, a nawet lód. Wybierzmy blender, którego kielich będzie duży i wykonany ze szkła lub akrylu. Jeśli chcemy przygotowywać w nim na przykład masło z migdałów, potrzebujemy urządzenia o dużej mocy, minimum 800 W. Zwróćmy uwagę na ilość noży (im więcej, tym szybciej i sprawniej blender rozdrobni owoce czy warzywa), a także długość kabla.
Sokowirówka działa szybko i wyciska duże ilości soku. Otrzymany napój jest klarowny i nie ma miąższu. Musimy jednak pamiętać, że to właśnie w miąższu jest najwięcej witamin. Poza tym, sok trzeba bardzo szybko wypić, gdyż podczas przygotowania dostaje się do niego dużo powietrza, które przyspiesza utratę wartości odżywczych. Sokowirówka pracuje bardzo głośno i trudno ją umyć. Niektóre z dostępnych na rynku urządzeń mają elementy nadające się do mycia w zmywarce, ale nawet ręcznie niełatwo wyczyścić wszystkie oczka i sitka. Blender kielichowy również ma zalety i wady. Przede wszystkim, dzięki szczelnemu zamknięciu, na pewno nic się z niego nie wyleje i nie zabrudzi kuchni. Urządzenie skutecznie miksuje całą zawartość dzbanka i pozwala uzyskać bardzo gładką konsystencję napoju lub masy. Blender bardzo łatwo wyczyścić. Niestety, zajmuje sporo miejsca w kuchni i nie przygotujemy w nim gorących napojów.
Zanim zdecydujemy się na zakup sokowirówki lub blendera kielichowego, zastanówmy się, jakie owoce i warzywa chcemy rozdrabniać. Dobrze wybrane urządzenia będzie naszym pomocnikiem i ułatwi przygotowywanie zdrowych posiłków.