Jakie zioła wykorzystywać w potrawach w okresie letnim?

zioła

Gotowanie to pasja, która łączy wielu ludzi. Warto wiedzieć, które składniki są najlepszym wyborem.

Lato – okres świeżości i zdrowia

Jak wiadomo, latem w Polsce ma się dostęp do wielu zdrowych i świeżych produktów, które są dużo lepszym wyborem, niż te produkowane na masową skalę. W warzywniakach, które znaleźć można w miastach i miasteczkach, dostępne są świeże i aromatyczne składniki pochodzenia naturalnego. Przez kilka miesięcy w roku każdy zainteresowany ma dostęp do bardzo dobrych produktów żywnościowych, które powinny wzbogacić każdą kuchnię. Jednym z takich dodatków są zioła, które mogą pochodzić nie tylko ze sklepu, ponieważ możliwe jest sadzenie ich w warunkach domowych. W okresie letnim w warunkach polskiego klimatu może rosnąć naprawdę wiele ziół, które mają ciekawe właściwości zdrowotne i co najważniejsze poprawiają smak potraw. Oczywiste, jest to, że dodawanie do potraw wysuszonych ziół jest dobrym wyborem, jednakże to te świeże będą znacznie zdrowsze i aromatyczne. Każdy, kto ma kawałek wolnego miejsca na parapecie, balkonie czy też tarasie powinien zdecydować się na sadzenie ziół. Warto nadmienić, że zioła potrzebują odpowiedniego czasu na wyrośnięcie szczególnie, wtedy gdy planuje się hodowanie rośliny od nasionka. Każdy, kto chce poprawić smak swoich potraw, powinien zawczasu udać się do sklepu, który zajmuje się sprzedażą nasion. Najczęściej wystarczy zasianie ziemi, w okresie później wiosny.

Inne publikacje  Nowe trendy, które korespondują z klasyczną elegancją - poznaj je wszystkie!

Które zioła są najlepsze?

Świeże zioła, które rosną w ogrodzie lub w doniczkach w domu wzbogacają smak potraw. Warto wybrać takie, które się najbardziej lubi, jednakże można podać kilka przykładów roślin najbardziej wzbogacających smak potraw. Jedną z takich roślin jest pietruszka, która jest bardzo popularnym składnikiem dań kuchni polskiej. Świeży pęczek dodany do sosów czy zup wzbogaca smak potraw, nadając im świeżego charakteru. Bardzo chętnie wybieraną rośliną ziołową jest bazylia, która jest szczególnie charakterystyczna dla kuchni włoskiej. Warto nadmienić, że w okresie letnim roślina ta bez problemu może wyrosnąć również w Polsce. Jest to roślina, która nadaje ciekawej świeżości potrawom. Ciekawostką jest fakt, iż może być ona również dodawana do odświeżającej wody do picia zamiast mięty. Fani kuchni azjatyckiej lub też tej pochodzącej z Ameryki Południowej powinni wybrać kolendrę. Roślina ta ma liście o charakterystycznym kształcie i chętnie wybierana jest jako dodatek do wielu potraw. Dodatkowo nadaje się ona również jako ozdoba. Niezależnie od tego, która roślina zostanie wybrana, można być pewnym, że smak potraw zostanie wzbogacony poprzez nadanie im dodatkowej głębi. Niezwykle dużą popularnością wśród fanów potraw mięsnych jest rozmaryn. Jest to roślina, która rośnie nawet do jesieni i może być na świeżo zrywana i dodawana do potraw. Warto nadmienić, że zioła to nie tylko smak, lecz również nieocenione źródło witamin oraz minerałów, które jak wiadomo, są bardzo ważne dla prawidłowej diety.

Inne publikacje  Pracujesz w pozycji siedzącej? Koniecznie zadbaj o swój kręgosłup! Dowiedz się jak

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.