Buraki są bardzo zdrowe. Przede wszystkim wzmacniają one układ krwionośny człowieka. Stąd już przed laty stosowano je na anemię czy niedokrwistość. Z uwagi na wysoką zawartość silnych przeciwutleniaczy, są one świetnym środkiem krwiotwórczym. Obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Sięgać po nie powinny kobiety w ciąży, gdyż są źródłem cennego kwasu foliowego. W jakiej formie można spożywać te warzywa? Czy warto sięgać po przetwory z buraków?
Jak należy przygotowywać buraki?
Buraki powinny być istotnym elementem diety, gdy organizm jest narażony na różnego rodzaju infekcje. Wchodzące w ich skład substancje odżywcze wzmacniają odporność. Co ciekawe, najzdrowsze są buraki pieczone. Pieczenie nie zabija bowiem cennych składników. Zdrowy jest także sok z surowych buraków. W przypadku buraków gotowanych, niestety część składników istotnych dla zdrowia, zostaje w wodzie.
Warto przygotowywać również domowe przetwory z buraków. Są do warzywa idealnego do kiszenia i marynowania. Jakie przepisy można w tym przypadku wykorzystać?
Buraczki tarte i buraki w occie
Przetwory z buraków (https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/buraki/920) mogą mieć naprawdę różną formą. Jedną z popularniejszych propozycji są tradycyjne tarte buraczki. Stanowią one idealny dodatek do obiadu w okresie jesienno-zimowym i nie tylko. Do ich przygotowania poza samymi burakami potrzebna jest tylko sól, cukier i ocet. Pasteryzuje się je przez około 20 minut.
Smacznym dodatkiem do obiadu są także buraki marynowane w occie. Ocet świetnie komponuje się bowiem z delikatnie słodkim smakiem buraków. Także i ten przepis jest prosty do wykonania. Trzeba przygotować jedynie buraki, wodę, ocet, sól i cukier. Sałatka najlepiej smakuje po jakimś czasie np. po 1-2 miesiącach.
Nietuzinkowe przepisy na przetwory z buraków
Dla fanów bardziej niestandardowych przepisów ciekawą propozycją są tarte buraczki z dodatkiem syropu daktylowego. W tej formie warzywa zyskują zupełnie inny smak niż w przypadku tradycyjnego przepisu. Trzeba być jednak fanem daktyli. Ewentualnie zamiast syropu daktylowego można wykorzystać syrop ryżowy lub zwykły cukier trzcinowy.
Nie wszyscy wiedzą też o tym, że buraki można z powodzeniem kisić. Takie przetwory z buraków są bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych dla organizmu człowieka składników. Warto po nie sięgać przy infekcjach różnego typu. Do przygotowania kiszonych buraków są potrzebne woda mineralna oraz przyprawy – sól, liście laurowe, pieprz i czosnek. Można też sięgnąć po inne składniki, w zależności od osobistych upodobań. Takie przetwory z buraków najlepiej smakują po 2-3 tygodniach leżakowania.
Osoby, które preferują na co dzień bardziej wyraziste smaki mogą przygotować buraczki do słoików w wersji na ostro. Nie jest to jednak propozycja skierowana do osób o delikatnym podniebieniu czy małych dzieci. Buraki można też wykorzystać jako element wielu sałatek na okres jesienno-zimowy.