Zarówno figi, jak i granaty to owoce dla nas raczej egzotyczne, choć już u naszych sąsiadów z południa Europy są raczej pospolite. W Bułgarii figowce rosną na skwerkach i w pobliżu placów zabaw, jak nasze piękne śliwki mirabelki. Jako że świat nam się ostatnio raczej kurczy, dobrze jest się przyzwyczaić do dostępności tych aromatycznych owoców i korzystać z ich dobrodziejstw.
Co zawierają figi i granaty
Granaty to owoce znane w basenie morza śródziemnego od 7 tysięcy lat! To nie może być przypadek, że od tak dawna uprawiane są przez ludzi. I nie jest. Oprócz tego, że są po prostu smaczne i słodkie maja też unikatową zawartość substancji odżywczych. Zawiera bowiem kwas Omega-5, czyli kwas punikowy – sprzężony kwas tłuszczowy, który leczy stany zapalne w komórkach. To jedyny owoc na świecie, który zawiera ten kwas. Na co pomaga ten unikatowy składnik dowiesz się z dalszej części artykułu.
Figi to za to sama słodycz, zawierają naprawdę mnóstwo cukru, ale także wapnia, żelaza i magnezu, czyli składników, których ludzki organizm potrzebuje na co dzień w sporych ilościach. Jest też świetnym źródłem białka i błonnika.
Czerwone soki z granatów i fig
Soki z tych południowych owoców są przede wszystkim bardzo słodkie i nie ma najmniejszej potrzeby ich dosładzania, maja przy tym wysoki indeks glikemiczny, więc diabetycy powinni być w jego przypadku bardzo ostrożni. Jednak oprócz tej wielkiej słodkości sok ten zawiera całe mnóstwo życiodajnych substancji i nie na darmo był w antyku uznawany za symbol płodności i witalności.
Otóż granaty wnoszą do tego napoju potwierdzone badaniami właściwości przeciwnowotworowe – hamuje bowiem rozwój komórek rakowych. Szczególnie polecany jest dla panów zagrożonych rozrostem gruczołu krokowego, gdyż granat obniża poziom jego antygenu. Ważne jest tez jego działanie przeciwutleniające – to zapobiega chorobom krążenia i mięśnia sercowego i uniemożliwia tworzenie się złogów cholesterolowych w komórkach, zapobiegając miażdżycy. Naukowcy wspominają tez o jego uspokajających właściwościach łagodzących stres oraz wspomagających leczenie choroby Alzheimera.
Figi natomiast, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego fantastycznie regulują prace jelit, szczególnie osobom cierpiącym na zaparcia. Ponadto ze względu na spora zawartość potasu przyspiesza wydalanie nadmiernych ilości sodu z organizmu, co bezpośrednio wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Dodatek tych owoców wskazany będzie zatem dla osób z chorobą wieńcową, ale także przy leczeniu anemii.
Granaty i figi – dwa południowe, krwisto czerwone i gorące owoce tworzą razem zgrany duet nie tylko smakowy, ale i zdrowotny i leczniczy. Szklaneczkę przyrządzonego z nich soku powinny regularnie pić osoby zagrożone chorobami układu krążenia i nowotworami. To smaczny sposób na zdrowie.