Dostęp do świeżych warzyw i owoców zimą jest znacznie ograniczony. Choć półki supermarketów załamują się pod ciężarem dorodnych cytrusów i innych smacznych przekąsek, importowane owoce nie zawsze są zdrowym wyborem. Jakie owoce powinno się jeść zimą, by skorzystało na tym zdrowie?
Dlaczego należy jeść owoce zimą?
Nie ma chyba lepszego sposobu na dostarczenie organizmowi witamin niż jedzenie świeżych owoców i warzyw. Przeważają one nad sztucznymi suplementami tym, że zawartość odżywczych substancji jest w nich o wiele większa niż w przypadku zwykłych tabletek. Są również o wiele łatwiej przyswajalne, a przez to skuteczniejsze.
Niektóre z importowanych owoców dojrzewają dopiero po dotarciu do kraju, inne spryskiwane są substancjami zabezpieczającymi przed dojrzewaniem i gniciem. Dlatego ich wartości odżywcze mogą nie być takie, jak w przypadku owoców pochodzących „prosto z drzewa”.
Jakie owoce jeść zimą?
Najlepszym wyborem będą więc owoce krajowe, na które sezon aktualnie trwa. Czy zima to sezon na jakiekolwiek owoce? Jak najbardziej. Oto kilka z nich:
Jabłka – Dostępne są niemalże przez cały zimowy okres, dlatego najlepszym wyborem wędą więc owoce krajowe. Nie tylko dostarczają organizmowi wielu witamin (m.in. A, B, C, D, E, K), ale dzięki swoim właściwościom posiadają szerokie zastosowanie kulinarne. Najlepiej jednak spożywać je na surowo, wraz ze skórką. Gwarantuje to zachowanie wartości odżywczych i najlepszą ich przyswajalność.
Gruszki – Choć nie są tak popularne jak jabłka, również one pomogą uzupełnić zimowe niedobory witamin. Są również dobrym źródłem takich składników mineralnych, jak magnez, potas, żelazo, wapń. Posiadają również sporą zawartość witamin z grupy B oraz witaminę A. Można wykorzystywać je także jako wsparcie podczas leczenia gorączki czy zatrucia pokarmowego.
Banany – Owoce, które cenią sobie sportowcy są idealne na porę ekstremalnych warunków, jaką jest zima. To bardzo dobre źródło potasu. Dodatkowo banany stanowią świetną przekąskę, ponieważ dostarczają dużo energii i pozwalają szybko uzyskać uczucie sytości. Pomagają też walczyć z chorobami serca i układu krążenia, wspierają system nerwowy i wzmacniają koncentrację.
Cytrusy – stanowią bogate źródło witaminy C, której obowiązkowo powinno się znaleźć w zimowej diecie jak najwięcej. Owoce te są również bardzo smaczne. Najpopularniejszym wyborem są pomarańcze i tradycyjne mandarynki, które obowiązkowo pojawiają się na świątecznym stole. Doskonałym dodatkiem do herbaty i nie tylko może okazać się cytryna. Jej starta skórka i świeżo wyciśnięty sok to dobra przyprawa do wielu potraw. Innymi cytrusami godnymi uwagi są grejpfruty, limonka.
Kiwi – Ten niedoceniany owoc posiada nawet więcej witaminy C niż pomarańcze. Dodatkowo zawartość malutkich pestek wpływa korzystnie na pracę jelit. Owoc ten wykazuje działanie przeciwrakowe oraz wzmacniające odporność. Korzystnie wpływa też na skórę, dzięki zawartości witamin oraz przeciwutleniaczy. Zaleca się jedzenie ok. 2 kiwi dziennie.